§ 2 Цифри. Десятковий запис натуральних чисел (за підручником Мерзляк А.Г. та ін., 2013)

Нагадаємо розряди натурального числа
КЛАС МІЛЬЯРДІВ
сотні мільярдів
десятки мільярдів
одиниці мільярдів
КЛАС МІЛЬЙОНІВ
сотні мільйонів
десятки мільйонів
одиниці мільйонів
КЛАС ТИСЯЧ
сотні тисяч
десятки тисяч
одиниці тисяч
КЛАС ОДИНИЦЬ
сотні
десятки
одиниці

Вправа 20
1) 23275648
2) 56319048
3) 12020021
4) 8007003
5) 6325800954
6) 14052000819
7) 368000742000
8) 92000000029

Вправа 23
1) 68249954723
2) 814109002032
3) 307000621400
4) 90000010020
5) 2003004005
6) 1000001001

Вправа 27
1) 34729=30000+4000+700+20+9
2) 479254=400000+70000+8000+200+50+4
3) 23487901=20000000+3000000+400000+80000+7000+900+1

Вправа 30
Найменше семицифрове число 1000000
Наступне за ним 1000001
Попереднє до нього 999999

Вправа 32
Нехай маємо трицифрове число 333. Тоді запишемо його два рази поспіль, маємо нове число 333333. Отримане шестицифрове число у 11 разів більше за дане трицифрове число.

Нагадаємо, щоб знайти кількість натуральних чисел серед двох чисел натурального ряду , треба від більшого числа відняти менше число і додати одиницю.
Вправа 33
172-1+1=172 (с) сторінки було пронумеровано
9 ⋅ 1=9 (ц) цифр в одноцифрових номерах сторінок від 1 до 9
(99-10+1) ⋅ 2=180 (ц) цифр в двоцифрових номерах сторінок від 10 до 99
(172-100+1) ⋅ 3=219 (ц) цифр в трицифрових номерах сторінок від 100 до 172
180+9+219=408 (ц) усього цифр використано для нумерації сторінок книги
Відповідь: 408 цифр

Вправа 38
1961+8=1969 (р) рік, у якому ступила на місяць перша людина.
1969+28=1997 (р) у році відбувся політ до космосу першого космонавта незалежної України.
Відповідь: 1997 рік.

Вправа 39
60:12=5 (пудів) маса шаблі Котигорошка.
60+5=65 (пудів) загальна маса палиці та шаблі.
Відповідь: 65 пудів

Вправа 40
24·3=72 (п) використав п’явок Дуремар для другої процедури.
24+72=96 (п) потрібно було п’явок Дуремару для лікування Карабаса-Барабаса.
Відповідь: 96 п’явок

Вправа 41
720:4=180 (км) км пролітає вертоліт за 1 год.
180·6=1080 (км) км пролетить вертоліт за 6 год.
Відповідь: 1080 км

Вправа 42
432 :3 = 144 (п) виготовив підков коваль Вакула за 1 день.
144·5= 720 (п) виготовить підков коваль за 5 днів.
Відповідь: 720 підкови

Вправа 43
Якщо від неділі відняти 7 днів, отримаємо попередню неділю. Віднімемо 63 дні ( 63 = 7·8), отримаємо неділю, а тепер додамо 1 день, отримаємо понеділок.
Відповідь: понеділок

Опубліковано у Математика.Мерзляк А.Г. та ін., параграфи 1 - 4. Додати до закладок постійне посилання.

Напишіть відгук

22222