§ 6 Порівняння натуральних чисел (за підручником Мерзляк А.Г. та ін., 2013)

Нагадаємо, що число 0 менше за будь-яке натуральне число.
Із двох натуральних чисел, які мають різну кількість цифр, більшим є те, у якого кількість цифр більша.
Із двох натуральних чисел з однаковою кількістю цифр більшим є те, у якого більша перша цифра ( при читанні зліва направо) з неоднакових цифр.
На координатному промені з двох натуральних чисел менше число розташоване лівіше від більшого.

Вправа 146.
1) 642 > 624
2) 786 > 779
3) 4897 < 5010 4) 4455 < 5444 5) 1400140 < 1401400 6) 224978 < 224998 7) 6130852 < 6130941 8) 5287746525 > 5287736638

Вправа 148
731,724,693,658,639

Вправа 150
1) 550,551,552,553,554,555
2) 1823237,1823238,1823239
3) 47247

Вправа 153.
1) 3218 > 3217
3219 > 3217
2) 9300 < 9332 9310 < 9332 9320 < 9332 9330 < 9332 Вправа 159
1) 23,25
2) 55,57
3) 257,259
4) 4324,4326
5) 999998, 1000000
6) 1299999,1300001

Вправа 161
1) 35****>32****
2) **68>86*

Вправа 136
1) оскільки 7км=7000м,тому 6892м<7км 2) оскільки 8дм=80см, тому 8см>8дм
3) оскільки 4км43м=4043м, тому 4км43м<4210м 4) оскільки 27дм3см=273см, тому 27дм3см>270см
5) оскільки 9ц=900кг, тому 9ц>892кг
6) оскільки 2ц86кг=286кг, тому 2ц86кг>264кг
7) оскільки 3т248кг=3248кг, 32ц84кг=3284кг, тому 3т248кг=32ц84кг
8) оскільки 12т2кг=12002кг, 120ц2кг=12002кг, тому 12т2кг=120ц2кг

Вправа 165.
24:7=3(м) використано на одну сукню.
48:3=16(с) суконь можна пошити.
Відповідь: 16 суконь.

Вправа 167.
4,4,4,4,4,4,4
4,2,6,3,5,7,1

Опубліковано у Математика.Мерзляк А.Г. та ін., параграфи 5 - 8 | Залишіть коментар

Весна. Твір. Порівняння.

     Ось і завітала весна.
     Сонна земля, немов прокинулась від зимового спокою, зазеленіла та зацвіла. На деревах появились бруньки, скоро розпустяться молоді зелені листочки. Скресла крига на річках, вони наповнюються талими водами. Сонце тепле та привітне, немов усміхається до нас. Голубі хмаринки, як овечки, загубились у широкому небі та шукають одна одну. Їх зовсім мало.
     Отак чудово приходить весна.

Опубліковано у 5 клас, Твори | Залишіть коментар

Ось уже й зима прийшла.Твір.

     Нарешті завітала до нас красуня-зима. Вона прийшла у білосніжній пухнастій сукні. Щодня посилає своїх помічнниць-сніжинок, щоб вони покружляли у дивному танку. А діти, затамувавши подих, спостерігали за ними та розглядали їх на своїх рукавичках. Весело о цій порі дітям. Їх чекають розваги на лижах та санчатах. Ось уже й сніговик зустрічає перехожих. Ідеш зимовим лісом, навколо тиша, тільки сніг рипне під ногами.
     Зима своїми холодними руками та подихом по-своєму прикрашає людські оселі. І вже на шибках з’являються чудові та неповторні візерунки. А що відбувається на річках та озерах? Мабуть, вона захопилася своєю силою та захотіла побешкетувати. Усі водойми скувало льодом.
     У цю пору ми святкуємо багато свят. Вони приносять радість у наші оселі, зігрівають серця у зимовий час! Усі діти з нетерпінням чекають святого Миколая. Для чемних малят він завжди має чудові подарунки. Згадаємо Новий Рік, Свят-вечір, Різдво, Водохреща, день святого Валентина. Вони теж радують нас усіх: і дорослих, і малих.

Опубліковано у 5 клас, Твори | Залишіть коментар

§ 5 Шкала. Координатний промінь (за підручником Мерзляк А.Г. та ін., 2013)

Нагадаємо, що координатним променем є нескінчена шкала.

Вправа 115
1) 24°
2) 16°

Вправа 117
P(2)
K(3)
S(6)
T(7)
F(11)

Вправа 120
0_1___5_7__10_______________

Вправа 123
____4_5_6_7_8_9_10_______________

Вправа 125
1) 235,236,237,238
2) 1519,1520,1521,1522,1523
3) 7565

Вправа 135
1) 82-8=74
2) 408+16=424

Вправа 136
1) щоб потрапити в точку А(7), треба переміститись вправо на 5 одиничних відрізків(положення А(5)),вправо на 5 одиничних відрізки ( положення А(10)) та вліво на 3 одиничних відрізків (положення А(7));
2) щоб потрапити в точку А(8), треба переміститись вправо на 5 одиничних відрізків 4 рази (положення А(20)) та вліво на 3 одиничних відрізків 4 рази (положення А(8));

Вправа 138.
1008:8=126(км) відстань, яку проїхали автомобілі за 1 год.
126-70=58 (км/год) км за годину проїхав (швидкість) другий автомобіль.
Відповідь: 58 км/год

Вправа 139.
48+54=102 (км) відстань, яку прохали два поїзди за 1 годину.
102 · 4=408 (км) відстань між містами.
Відповідь: 408 км.

Вправа 140.
42:7 = 6 (грн) коштує один кг яблук.
6·4=24 (кг) можна купити груш на таку саму кількість грошей.
Відповідь: 24 кг

Вправа 141.
97 м – висота Києво-Печерської лаври.
97-12=85(м) висота Михайлівського Золотоверхого собору.
58 м – висота дзвіниці Троїцького собору.
58+18=76 (м) висота Софіївського собору.
85-76=9 (м) на стільки висота Михайлівського Золотоверхого собору вища, ніж висота Софіївського собору.
Відповідь: 9м

Опубліковано у Математика.Мерзляк А.Г. та ін., параграфи 5 - 8 | Залишіть коментар

§ 4 Площина. Пряма . Промінь (за підручником Мерзляк А.Г. та ін., 2013)

Нагадаємо, що площина нескінченна, тому її можна лише уявити.
Пряма не має кінців, вона нескінченна.
Через дві точки проходить тільки одна пряма.
Промінь має початок, але не має кінця.

Вправа 87
усі можливі позначення прямої з трьома точками A , B, C прямі AB, BA, BC, CB, AC, CA

Вправа 90
1) пряма MP і відрізок FE не перетинаються
2) промінь ST і пряма MP перетинаються
3) відрізок FE і промінь ST перетинаються

Вправа 101
В_____А___________С
BC = АС + AB = 32 + 24 = 56 (см)

A____B__C
BC = AC – AB = 32 – 24 = 8 (см)
Відповідь: задача має два розв’язки.

Опубліковано у Математика.Мерзляк А.Г. та ін., параграфи 1 - 4 | Залишіть коментар

§ 3 Відрізок. Довжина відрізка (за підручником Мерзляк А.Г. та ін., 2013)

Нагадаємо, що точка та відрізок – геометричні фігури.
Якщо на відрізку АВ позначити точку С, то довжина АВ дорівнює сумі довжин відрізків АС і СВ.
Рівні відрізки мають рівні довжини.

Довжиною ламаної називають суму довжин ланок ламаної.

Вправа 45
ВО, ВD, OD, AO, AC, OC, AD
MK, KN, NP, MP, MN, KP, FK, KE, FE, EN, NS, ES

Вправа 50
EP= TP – TE = 7см8мм – 2см6мм = 5см2мм

Вправа 57
MF=MN+NK+KP+PE+EF=42+38+19+12+29=140 (мм)

Вправа 60
DB = AD : 5= 135:5 = 27 (см) довжина відрізка DB
AB = AD + DB = 135 + 27 = 162 (см) довжина відрізка AB
Відповідь: 162 см

Вправа 62
MK=ME – KE= 26 – 18 = 8 см
EF= MF – ME= 43 – 26= 17

Вправа 69
EF=CE + 14 = 8 + 14 = 22 (см)
FK = EF – 7 = 22 – 7 = 15 (см)
CK= CE +EF + FK = 8 + 22 + 15 = 45 (см)
Відповідь: 45 см

Вправа 72
1 спосіб
EF = MF – ME = 30 – 18 = 12 (см)
KE = KF – EF = 22 – 12 = 10 (см)

2 спосіб
MK = MF – KF = 30 – 22 = 8 (см)
KE = ME – MK = 18 – 8 = 10 (см)
Відповідь: 10 см

Вправа 80
1935-1918=17 (р) у віці 17 років почав учителювати.
1970-1935=35 (р) років присвятив навчанню дітей.
1970-1947=13 (р) років керував школою.

Опубліковано у Математика.Мерзляк А.Г. та ін., параграфи 1 - 4 | Залишіть коментар

§ 2 Цифри. Десятковий запис натуральних чисел (за підручником Мерзляк А.Г. та ін., 2013)

Нагадаємо розряди натурального числа
КЛАС МІЛЬЯРДІВ
сотні мільярдів
десятки мільярдів
одиниці мільярдів
КЛАС МІЛЬЙОНІВ
сотні мільйонів
десятки мільйонів
одиниці мільйонів
КЛАС ТИСЯЧ
сотні тисяч
десятки тисяч
одиниці тисяч
КЛАС ОДИНИЦЬ
сотні
десятки
одиниці

Вправа 20
1) 23275648
2) 56319048
3) 12020021
4) 8007003
5) 6325800954
6) 14052000819
7) 368000742000
8) 92000000029

Вправа 23
1) 68249954723
2) 814109002032
3) 307000621400
4) 90000010020
5) 2003004005
6) 1000001001

Вправа 27
1) 34729=30000+4000+700+20+9
2) 479254=400000+70000+8000+200+50+4
3) 23487901=20000000+3000000+400000+80000+7000+900+1

Вправа 30
Найменше семицифрове число 1000000
Наступне за ним 1000001
Попереднє до нього 999999

Вправа 32
Нехай маємо трицифрове число 333. Тоді запишемо його два рази поспіль, маємо нове число 333333. Отримане шестицифрове число у 11 разів більше за дане трицифрове число.

Нагадаємо, щоб знайти кількість натуральних чисел серед двох чисел натурального ряду , треба від більшого числа відняти менше число і додати одиницю.
Вправа 33
172-1+1=172 (с) сторінки було пронумеровано
9 ⋅ 1=9 (ц) цифр в одноцифрових номерах сторінок від 1 до 9
(99-10+1) ⋅ 2=180 (ц) цифр в двоцифрових номерах сторінок від 10 до 99
(172-100+1) ⋅ 3=219 (ц) цифр в трицифрових номерах сторінок від 100 до 172
180+9+219=408 (ц) усього цифр використано для нумерації сторінок книги
Відповідь: 408 цифр

Вправа 38
1961+8=1969 (р) рік, у якому ступила на місяць перша людина.
1969+28=1997 (р) у році відбувся політ до космосу першого космонавта незалежної України.
Відповідь: 1997 рік.

Вправа 39
60:12=5 (пудів) маса шаблі Котигорошка.
60+5=65 (пудів) загальна маса палиці та шаблі.
Відповідь: 65 пудів

Вправа 40
24·3=72 (п) використав п’явок Дуремар для другої процедури.
24+72=96 (п) потрібно було п’явок Дуремару для лікування Карабаса-Барабаса.
Відповідь: 96 п’явок

Вправа 41
720:4=180 (км) км пролітає вертоліт за 1 год.
180·6=1080 (км) км пролетить вертоліт за 6 год.
Відповідь: 1080 км

Вправа 42
432 :3 = 144 (п) виготовив підков коваль Вакула за 1 день.
144·5= 720 (п) виготовить підков коваль за 5 днів.
Відповідь: 720 підкови

Вправа 43
Якщо від неділі відняти 7 днів, отримаємо попередню неділю. Віднімемо 63 дні ( 63 = 7·8), отримаємо неділю, а тепер додамо 1 день, отримаємо понеділок.
Відповідь: понеділок

Опубліковано у Математика.Мерзляк А.Г. та ін., параграфи 1 - 4 | Залишіть коментар

§ 1 Ряд натуральних чисел (за підручником Мерзляк А.Г. та ін., 2013)

Нагадаємо, що числа 1,2,3,…, які використовують при лічбі , називаються натуральними.
Усі натуральні числа , записані у порядку зростання, утворюють ряд натуральних чисел. Першим числом натурального ряду є число 1.
Отже, серед натуральних чисел найменшим є число 1, а найбільшого нема.

Вправа 5
1) 73
2) 122
3) 6460

Вправа 7
1) 41
2) 214
3) 3239

Нагадаємо, щоб знайти кількість натуральних чисел між двома числами натурального ряду , треба від більшого числа відняти менше число і відняти одиницю.
Вправа 9
1) у натуральному ряді між числами 13 і 28 стоїть 14 цифр ( 14,15,16,17,18,19,20,21,22,23,24,25,26,27)
2) у натуральному ряді між числами 29 і 111 стоїть 81 цифри (111-29-1=83)

Вправа 12
2013 – 1187 = 826 (р) минуло від першої літописнох появи назви “Україна”.
Відповідь: 826 років

Вправа 14
26 + 16 = 42 (б) банок варення з’їв Карлсон на обід.
42 + 26 = 88 (б) усього банок варення з’їв Карлсон .
Відповідь: 88 банок

Вправа 15
34 – 18 = 16 (к) кущів смородини росте на другій ділянці.
34 + 16 = 50 (к) кущів смородини росте разом на двох ділянках.
Відповідь: 50 кущів

Вправа 16
_________
|10|15|8|
_________
| 9 |11 | 13 |
_________
|14 | 7 | 12 |
_________

Опубліковано у Математика.Мерзляк А.Г. та ін., параграфи 1 - 4 | Залишіть коментар

Щирість патріотичних почуттів ліричного героя у вірші Володимира Підпалого «Тиха елегія». Твір

     Нещодавно на уроках української літератури ми вивчали поезію Володимира Підпалого.
     Ліричний вірш «Тиха елегія» є задумливим роздумом про патріотизм. Читаємо і розуміємо справжню суть його. Він не у гучних словах, закликах та гаслах без дії, а мовчазній щирій глибині душі.
     Бо Україна для справжніх патріотів – це й блакитні стрічки “рік, річок, і річечок, і потічок”, і “ясні зорі, тихі води”, і “степи, озера, яблуні в саду”, і рідна мова, що з колискової синові лине в тихому співі… Така людина ніколи не зрадить свою землю:
     …від них не відокремлю
     себе і тоді, як в землю перейду…
     Від вірша віє глибиною думки, душевністю та щирістю. У невеликому вірші передано дуже багато роздумів про справжню суть любові до України. І в наш непростий час кожен з нас повинен усвідомити, що він є душею нашої славної України.

Опубліковано у 8 клас, Українська література | Залишіть коментар

Найважливіше у житті людини – правильний вибір . За віршем Бориса Олійника « Ринг». Твір

     Вічна проблема вибору, чесності, відповідальності поставала не раз у поезії Бориса Олійника.
     Все наше життя – це ринг боротьби добра зі злом. І тільки сильні духом люди, переконані у правоті своїх життєвих принципів, безкомпромісні та незалежні виходять переможцями у такому двобої правди та обману. Герой бачить усю підступність та нечесність майбутньої гри:
     Той ворог хитро, як лисиця ,
     мені готує рішенець,
     Нахабно в праву рукавицю
     Кладе для певності свинець.
Ринг – це образна територія життя, де ми вирішуємо, чи моральним буде наш вибір. Здається , що весь світ повстав проти ліричного героя : чаклує “чорний ворон” – хижий секундант, продажний рефері готовий підсуджувати, безжальна публіка хоче крові, навіть власний секундант не вірить у перемогу. Але перемога все ж таки за героєм ,бо з ним «поруч твердо крокує Честь», як секундант.
     Поет спонукає нас не страшитися перед вибором, бути вищими за обставини. Здобувати свої перемоги тільки із допомогою честі. Вірш особливо звучить сьогодні, коли ми стоїмо перед вибором збереження цілісності нашої країни.

Опубліковано у 8 клас, Українська література | Залишіть коментар